onsdag 6 mars 2013

Citron- & vallmokakor

Jag såg nåt om vallmofrön nånstans på nätet i morse och blev så sugen på citron- och vallmokakor att jag genast mätte upp en bit smör och la den på bänken så att det skulle vara mjukt och fint när jag kom hem från jobbet. Kakorna är baserade på Söta sakers Vallmokakor men jag har i citronarom också. Sist jag bakade dem tyckte jag att de hade en liten bismak som jag tror kommer från bakpulvret så den här gången testade jag att använda bikarbonat istället.

Citron- och vallmokakor

40 st

150 g smör
2 dl farinsocker
1 äggula
1 tsk citronarom
3½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk vaniljpulver
ca 2 msk blå vallmofrön

Rör ihop smör och socker. Rör ner äggulan och citronaromen. Blanda torrvarorna (utom fröna) och blanda till en slät deg. Rulla ut en jämntjock längd eller två på bänken och skär i 40 bitar. Rulla bollar och platta till något på bakplåtspappersklädda plåtar. Strössla över vallmofrön och grädda i 175 grader 10-12 minuter.


2 kommentarer:

  1. Mmm, låter gott som 17! Gjorde en citron och vallmosockerkaka med citronglasyr och jordgubbar för ett tag sedan. Så enkelt men ändå så gott! Ibland är det enkla godast! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Citron och vallmo är ju en oslagbar kombination. Espresso House hade supergoda citron- och vallmomuffins för en massa år sen (eller de kanske finns kvar, fikar där så sällan nu) saftiga och goda med nån slags kräm i och lite smuldeg på toppen. Ända sen jag smakade dem har jag försökt baka nåt liknande. Har inte lyckats återskapa dem men lätta, fluffiga citron- och vallmomuffins fyllda med lemon curd är inte helt fel det heller. Lite pilligt att klicka curden i mitten av den ogräddade smeten i formarna (speciellt om man gör minisar som jag brukar) men riktigt gott.

      Radera