söndag 6 februari 2011

Goda grytor från Gambia

Storasyrran var tidigare gift med en man från Gambia som lagar grymt god mat. Har själv inte lyckats laga dem lika bra men övning ger ju färdighet så nån gång kanske...
I går skrev i alla fall syrran ner de här recepten åt mig. De är nedtecknade ur huvudet så måtten är lite på en höft.


Domoda

Smarrig kycklinggryta i sås smaksatt med jordnötssmör som även funkar som redning.

1 kyckling, gärna färsk, styckad i medelstora bitar, bröst och lår delas i två
ca 2 dl rapsolja
ca 3 dl vatten
ca ¾ burk jordnötssmör ”creamy”
ca 2 msk tomatpuré
2 lagerblad
salt, svartpeppar
1 buljongtärning
spansk habanero eller chilipulver och cayennepeppar
ev. vitlök
3 medelstora morötter
ev. majs, lök, zucchini, potatis, blomkål, vitkål

Salta kycklingdelarna
Fritera dem hårt i oljan. Flytta inte på bitarna förrän de är gyllenbruna och släppt från kastrullen.
Lyft ur bitarna. Häll av oljan. I med vattnet. När det kokat upp lägg i jordnötssmör, kryddor, tomatpuré och buljongtärning.
Skala morötter och ev. Potatis och dela grönsakerna i bitar, lägg i såsen tillsammans med kycklingen. Häll ev. på mer vatten tills allt precis täcks. Låt puttra tills köttet släpper från benen och morötterna är mjuka.
Serveras med ris, sallad och gärna en citronklyfta och lite aromat.


Choou

Som Domoda minus jordnötssmör plus lök och senap.

1 kyckling, gärna färsk, styckad i medelstora bitar, bröst och lår delas i två eller grytbitar av nöt eller lamm
ca 2 dl rapsolja
ca 3 dl vatten
ca 2 msk tomatpuré
ca 2 msk senap
2 lagerblad
salt, svartpeppar
1 buljongtärning
spansk habanero eller chilipulver och cayennepeppar
ev. vitlök
3 medelstora morötter
2 gula lökar, hackade
gärna vitkål
ev. potatis

Salta kycklingdelarna/grytbitarna
Fritera dem hårt i oljan. Flytta inte på bitarna förrän de är gyllenbruna och släppt från kastrullen.
Lyft ur bitarna. Häll av det mesta av oljan. Svetta löken i oljan så den blir genomskinlig och precis börjar få lite färg.
I med vattnet. När det kokat upp lägg i kryddor, tomatpuré och buljongtärning.
Skala morötter och ev. Potatis och dela grönsakerna i bitar, lägg i såsen tillsammans med kycklingen. Häll ev. på mer vatten tills allt precis täcks. Låt puttra tills köttet släpper från benen och morötterna är mjuka. Skopa bort överflödig olja efter hand grytan kokar.
Serveras med ris.


Benechin

Som Choou men med ris kokt i såsen.

1 kyckling, gärna färsk, styckad i medelstora bitar, bröst och lår delas i två eller grytbitar av nöt eller lamm
ca 2 dl rapsolja
ca 3 dl vatten
ca 2 msk tomatpuré
ca 2 msk senap
2 lagerblad
salt, svartpeppar
1 buljongtärning
spansk habanero eller chilipulver och cayennepeppar
ev. vitlök
3 medelstora morötter
2 gula lökar, hackade
ev. majs, zucchini, potatis, blomkål, vitkål
Jasminris

Salta kycklingdelarna/grytbitarna
Fritera dem hårt i oljan. Flytta inte på bitarna förrän de är gyllenbruna och släppt från kastrullen.
Lyft ur bitarna. Häll av det mesta av oljan. Svetta löken i oljan så den blir genomskinlig och precis börjar få lite färg.
I med vattnet. När det kokat upp lägg i kryddor, tomatpuré och buljongtärning.
Skala morötter och ev. Potatis och dela grönsakerna i bitar, lägg i såsen tillsammans med kycklingen. Häll ev. på mer vatten tills allt precis täcks. Låt puttra tills köttet släpper från benen och morötterna är mjuka.
Lyft ur kyckling/kött och grönsaker när de är färdigkokta. Mät upp hur mycket sås du har så du vet hur mycket ris du kan hälla i. Till 6 dl sås tar du 4 dl jasminris.
Koka ris i såsen.
Krydda med grovmalen svartpeppar och servera med citronklyfta.


Sauce Mariné

Som Choou fast med vinäger och utan tomatpuré. En riktig kalasrätt!

1 kyckling, gärna färsk, styckad i medelstora bitar, bröst och lår delas i två
ca 2 dl rapsolja
3 msk vinäger
ca 3 dl vatten
ca 2 msk senap
2 lagerblad
salt, svartpeppar
1 buljongtärning
spansk habanero eller chilipulver och cayennepeppar
ev. vitlök
4 medelstora morötter
4 stora potatisar
3 gula lökar, hackade

Salta kycklingdelarna.
Fritera dem hårt i oljan. Flytta inte på bitarna förrän de är gyllenbruna och släppt från kastrullen.
Lyft ur bitarna. Häll av det mesta av oljan. Bryn löken i oljan häll på vinäger.
I med vattnet. När det kokat upp lägg i kryddor och buljongtärning.
Skala morötter och potatis och dela i stora bitar, lägg i såsen tillsammans med kycklingen. Häll ev. på mer vatten tills allt precis täcks. Låt puttra tills köttet släpper från benen och morötterna är mjuka. Skopa bort överflödig olja efter hand grytan kokar.
Serveras gärna med sallad + ägghalvor med majonnäs. Man kan gärna ha ris till också, då krävs mindre potatis.

1 kommentar:

  1. Å syrran då? Hur e hennes konkonst? :( Ha ha skämt åsido. Till chou e det nog ingen höjdare med zuccini eller blomkål och majs. De används bäst i en vegetarisk domoda. I chou räcker det med kål, morötter och potatis. Detsamma gäller sauce marinee och där gör sig kyckling bäst. Ursäkta om jag varit otydlig :) Jenny

    SvaraRadera